koelkast schoonmaken
besparen

Een koelkast schoonmaken: zo doe je het

Het is een van de meest vervelende huishoudelijke taakjes, maar het moet wel degelijk gebeuren: de koelkast schoonmaken. Je maakt die het best een keer om de drie maanden grondig proper want het is belangrijk voor je energieverbruik én vooral voor de voedselveiligheid. Hoe begin je daar juist aan? Wij vertellen het je!

Maak de koelkast leeg

Een volledige reiniging van de koelkast houdt in dat je ook de stekker uit het stopcontact moet trekken. Vervolgens haal je alle etenswaren eruit en steek je ze even in een koelbox. Vervallen producten gooi je uiteraard meteen weg. Als alles uit de koelkast is, dan verwijder je de lades, rekken en plateaus.

Welk schoonmaakmiddel?

Je koelkast schoonmaken doe je het best met neutrale producten of met een allesreiniger. Gebruik geen agressieve producten of schuurmiddelen (bleekwater). Maak een sopje door de allesreiniger of het schoonmaakmiddel te mengen met warm water.

Je kan ook opteren voor een specifieke koelkastreiniger.

koelkast reinigen

Binnenkant schoonmaken

Begin met ingang van de waterafvoer schoon te maken. Die zit onderaan de koelkast in het midden boven de lades. Als die verstopt zit, dan kan je het proper maken met een wattenstaafje of een prikkertje.

De plateaus, rekken en laden kan je makkelijk apart afwassen, maar vergeet niet de binnenkant van de koelkast: achterkant, zijkant, onderkant en bovenkant. Ook aan de deur(en) kan veel vuil verstopt zitten. Na de eerste reiniging kuis je alles het best nog eens uit met een propere vochtige doek zonder zeep.

Buitenkant schoonmaken

Als de binnenkant proper is, dan is het tijd voor de buitenkant. Dat doe je ook met een vochtige en propere doek. Vergeet zeker niet het ventilatierooster aan de achterkant. Met behulp van een stofzuiger kan je daar eenvoudig het vuil uithalen.

koelkast proper maken

Koelkast inladen

Tijd om de koelkast in te laden, nu alles proper is. Check voor je alle producten terugplaatst zeker nog eens de houdbaarheidsdatum. Steek de stekker in het stopcontact als hij helemaal gevuld is.

Een koelkast schoonmaken vraagt dus even tijd, maar het loont zeker en vast! Je bespaart met een schone frigo namelijk energie en ook je voedingswaren blijven langer goed op die manier!

Previous Post Next Post

You Might Also Like