winter boekentips
Cadeaus

Boekentips: 10 pareltjes voor een winter vol leesgenot

Haaa, boekenliefhebbers weten het wel: niets zo gezellig in de herfst en winter als je verstoppen onder een dekentje met je favoriete warme drankje en een goed boek. Lees je graag en zoek je nog wat pareltjes uit de hedendaagse literatuur om je in te verliezen? Misschien vind je wel iets tussen deze boekentips!

boekentips online boeken kopen

1. Het smelt, Lize Spit

Met Het smelt publiceerde Lize Spit vorig jaar een donker debuut. Beklijvend, vaak erg herkenbaar en redelijk choquerend. Ideaal boek als je enkele uren aan je zetel gekluisterd wil zitten.

1988 is een bijzonder jaar voor het kleine, Vlaamse Bovenmeer: behalve Eva worden er slechts twee andere kinderen geboren, Pim en Laurens. De drie maken er hun hele jeugd samen het beste van. Tot de bloedhete zomer van 2002; de jongens worden pubers met snode plannen. De verlegen Eva kan meedoen of oprotten. Die keuze is geen keuze.

2. Wil, Jeroen Olyslaegers

Een Grote Roman, die zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. Indrukwekkend en gruwelijk, dus niet bepaald geschikt voor een luchtig leesnamiddagje. Wel als je zin hebt in een stevige portie taal van de bovenste plank.

Het is oorlog. Antwerpen wordt bezet door geweld en wantrouwen. Wilfried Wils acht zichzelf een dichter in wording, maar moet tegelijk zien te overleven als hulpagent. De mooie Yvette wordt verliefd op hem en haar broer Lode is een waaghals die zijn nek uitsteekt voor joden.

3. Hier ben ik, Jonathan Safran Foer

Intens, persoonlijk en ambitieus, zo kan je Hier ben ik samenvatten. Er is veel aan de hand en er is veel spanning, maar je zal ook luidop lachen en willen weten hoe het afloopt. Neem er de tijd voor – je zal hem nodig hebben.

Hier ben ik beschrijft drie tumultueuze weken uit het getroebleerde leven van een familie in het hedendaagse Washington D.C. Terwijl Jacob, Julia en hun drie zonen zich onontkoombaar geconfronteerd zien met het verschil tussen hun dromen en de werkelijkheid, zet een catastrofale aardbeving een pan-Arabische invasie van Israël in gang. De eigenlijke betekenis van het begrip ‘thuis’ staat ter discussie – evenals de fundamentele vraag hoeveel iemand in zijn leven kan verdragen.

4. Een klein leven, Hanya Yanagihara

Dit is zo’n boek dat heel veel liefhebbers heeft maar minstens evenveel haters. Het is een ferme brok drama, en misschien lees je dat nu net niet graag. Maar het gaat ook om liefde en relaties en vriendschap en hoop. Hartverwarmend en hartverscheurend.

Vier studievrienden zoeken samen hun weg in New York: de charmante acteur Willem, de excentrieke kunstenaar JB, de getalenteerde architect Malcolm en Jude St. Francis. Jude is teruggetrokken, slim en raadselachtig, en zijn vrienden weten beter dan vragen te stellen over zijn verleden. Ze proberen zijn pijn te verlichten, maar naarmate de decennia verstrijken dringt zich de vraag op of Jude wel verlost kan worden van de demonen uit zijn verleden.

5. Het labyrint der geesten, Carlos Ruiz Zafon

Na De schaduw van de wind, Het spel van de engel en De gevangene van de hemel (ook allemaal boekentips!) is Het labyrint der geesten de meesterlijke ontknoping van de reeks Het kerkhof der vergeten boeken van Zafon. Als je die gelezen hebt, weet je dat je niet teleurgesteld zal zijn.

Het labyrint der geesten is een wervelend verhaal vol passie, intrige en avonturen in het mysterieuze Barcelona en is een eerbetoon aan de wereld van het boek. Opnieuw trakteert Carlos Ruiz Zafón ons op een wonderlijke, onvergetelijke reis door zijn magische universum.

boekentips boeken kopen

6. Verboden vruchten, Jojo Moyes

Zoek je iets luchtigers? Dan is dit boek van Jojo Moyes perfect. Als je houdt van romantiek, is dit een ideale roman om bij weg te dromen.

In een klein Engels kuststadje in de jaren 50 groeien Celia en haar beste vriendin Lottie als zussen op. Wanneer Celia haar nieuwe verloofde Guy komt voorstellen, slaat onbedoeld de vonk over tussen Guy en Lottie, wat niet zonder gevolgen blijft…

Vijftig jaar later koopt een Londense clubeigenaar een van de oude stadsvilla’s, Arcadia. Hij neemt binnenhuisarchitect Daisy in de arm om de villa in haar oude glorie te herstellen. Daisy weet niet goed waar te beginnen, tot ze kennismaakt met Lottie: door haar komt het roemruchte verleden van Arcadia weer tot leven…

7. De greppel, Herman Koch

Je zal je hoofd erbij moeten houden, maar dat is niet erg moeilijk met de vlotte schrijfstijl die we van Koch gewend zijn. De spanning stijgt ook geleidelijk aan, ideaal als je je een paar uurtjes onder een dekentje wil nestelen.

De greppel laat zien hoe een ogenschijnlijk stabiele man in korte tijd steeds verder verstrikt dreigt te raken in zijn eigen angsten en vermoedens. Of ziet Robert Walter de dingen juist voor het eerst echt helder? (…) De greppel gaat over macht, jaloezie en is geestig en verontrustend: een onmiskenbare Herman Koch.

8. Het beste wat we hebben, Griet op de Beeck

Het nieuwste boek van Vlaamse auteur Griet op de Beeck is het eerste deel van een trilogie waarin de schrijfster een voor haar erg belangrijke thematiek tot op het bot wil proberen uit te spitten. Een zware thematiek, opnieuw in de welbekende, trefzekere taal van de schrijfster.

Het beste wat we hebben is een boek over stoppen met almaar doorgaan en stil blijven staan, over de complexiteit van collectief oud zeer, over hoever de schaduwen van het verleden reiken, over afscheid durven nemen, over de schoonheid van echte soorten samen, over wat een mens kan doen in een wereld zoals die van nu.

9. Het wordt spectaculair. Beloofd. Zita Theunynck

De titel liegt niet: Zita Theunynck heeft met haar debuutroman een sterk verhaal neergepend. Je wil het in één ruk uitlezen, zo spectaculair is het. En origineel, toegankelijk en bijzonder mooi geschreven.

5 oktober 13.34 u. Daar staat ze. Eenzaam op het lege perron, in een Franse stad. Niet in iemands armen. Niet haastig op weg naar de uitgang. Ze staat alleen op het perron, haar koffer naast haar. Tranen stromen over haar wangen. Zo langzaam dat je ze kan tellen. De trein die haar hier bracht, raast steeds verder weg. Op die trein ligt het enige op heel deze wereld waar Anna nog iets om gaf: een boek met daarin een envelop met 23 brieven. Dit is het verhaal van twee mensen. Het is een liefdesverhaal. En het is er geen.

10. Zuivering, Tom Lanoye

Literaire volzinnen, een actuele problematiek, een persoonlijk drama en een goede opbouw … Deze nieuwe roman van Tom Lanoye zal je zeker niet onbewogen laten.

Gideon Rottier is een einzelgänger met een spraakgebrek en een bizar beroep. Hij maakt huizen schoon na branden, overstromingen of bloederige zelfmoorden.
Zijn nieuwe collega, een vluchteling genaamd Youssef, redt hem het leven. In ruil belooft Gideon de zorg op zich te nemen van Youssefs gezin – moeder, dochter en zoontje. Youssef wil voor hen opnieuw een veilig onderkomen zoeken. Dit keer buiten Europa, dat met de dag vijandiger en gewelddadiger wordt.
Terwijl zijn vertrokken collega steeds minder van zich laat horen, moet Gideon samenleven met een gezin waar hij nooit om heeft gevraagd en dat hem tot wanhoop drijft.

Wil je voor de feestdagen een boek cadeau doen aan een vriendin, familielid of een collega, maar weet je niet goed wat te kiezen? Gebruik de handige cadeaukiezer van eci.be. Je geeft gewoon antwoord op enkele vragen over die persoon en daarna krijg je een selectie voorstellen. Eigenlijk zijn het dus gepersonaliseerde boekentips, eenvoudig en superhandig!

Previous Post Next Post

You Might Also Like