koffie voordelen
Gezondheid, Nieuws

10 voordelen van koffiedrinken

Wie houdt er nu niet van een heerlijk kopje koffie? Maar is dat zwarte goud wel zo gezond? En of dat het gezond is! Wij hebben alvast 10 voordelen van koffiedrinken voor je opgelijst.

1. Verlaagt risico op Alzheimer

Cafeïne heeft een positieve invloed op een bepaald stofje in het lichaam dat Alzheimer tegengaat. Een kopje koffie per dag verlaagt dus het risico op Alzheimer.

Daarnaast verkleint koffie niet alleen de kans op Alzheimer, het zorgt ervoor dat je geheugen vergroot wordt. Door het drinken van koffie blijven sommige herinneringen beter bewaard, tot zelfs 24 uur erna.

2. Vermindert kans op Parkinson

Elke dag koffiedrinken vermindert de kans op de Ziekte van Parkinson. Dat is te danken aan de grote hoeveelheid cafeïne die in koffie zit. Naarmate je meer koffie drinkt, daalt de kans op Parkinson.

parkinson koffiedrinken

3. Beschermt tegen kanker

4 kopjes koffie per dag drinken heeft een beschermende werking tegen leverkanker en de ontwikkeling van galstenen. Het zou ook de kans op huidkanker, blaaskanker, darmkanker en baarmoederhalskanker verkleinen. Koffie verlaagt het insulinepeil in je lichaam, waardoor tumoren en andere gezwellen beperkt worden in hun groei.

4. Kleinere kans op diabetes

In vergelijking met iemand die zelden of nooit koffie drinkt, verkleint de kans op het krijgen van ouderdomsdiabetes als je dagelijks 4 koppen koffie drinkt.

diabetes koffiedrinken

5. Reduceert kans op hart- en vaatziekten

Drink je dagelijks zo’n 2 à 3 kopjes koffie? Dan heb je een kleinere kans op hart- en vaatziekten dan iemand die helemaal geen koffie drinkt.

6. Effect op je bloeddruk

Is je gezondheid in orde? Dan zal je bloeddruk weinig of geen effect ondervinden door het drinken van koffie. Drink je zelden of nooit koffie en drink je vervolgens enkele koppen in een korte tijd, dan kan het zijn dat de bloeddruk wat stijgt. Ook je hartslag kan plotseling versnellen. Eenmaal je lichaam gewend is aan koffie, zal je bloeddruk weer op punt komen.

Heb je een constante hoge bloeddruk? Dan schenk je misschien beter een kopje cafeïnevrije koffie in.

bloeddruk koffiedrinken

7. Houdt je scherp

Cafeïne heeft een stimulerend effect op het centraal zenuwstelsel. Zowel onze concentratie als onze geheugenfuncties worden bevorderd door cafeïne. Ook ons vermogen om logisch te redeneren wordt verbeterd. Koffie verbetert niet alleen de reactiesnelheid, het maakt ook de hersenen mogelijk om eenvoudiger te switchen tussen verschillende taken. Drink uiteraard met mate. Een grote dosis cafeïne innemen op korte tijd heeft een tegendraads effect. Het concentratievermogen gaat dan achteruit en het wordt moeilijker om rustig te blijven. Voor het slapengaan drink je best geen koffie. De werking van adenosine wordt geblokkeerd door cafeïne. Adenosine is een stof die een slaperig gevoel opwekt.

8. Vergroot snelheid en uithoudingsvermogen

Onderzoek heeft uitgewezen dat spieren minder snel vermoeid raken dankzij cafeïne en zo een beter uithoudingsvermogen hebben. Dit komt hoogstwaarschijnlijk door de calciumhuishouding in de spiercellen. Volgens enkele wetenschappers verbetert de reactiesnelheid en sterkte van de spieren van sporters door 30 minuten tot een uur voor het sporten 2 tot 4 kopjes koffie te drinken.

uithoudingsvermogen koffiedrinken

9. Verkleint kans op beroerte

De kans op een beroerte bij iemand die minstens één kopje koffie per dag drinkt, ligt tot wel 20% lager dan iemand die nauwelijks koffiedrinkt.

10. Koffiedrinkers leven langer

Goed nieuws voor de echte koffiedrinkers onder ons. De kans op vroegtijdig overlijden vermindert als je iedere dag 2 tot 6 kopjes koffiedrinkt. Het gaat om 10% minder kans bij mannen en 15% bij vrouwen. Dat werd onderzocht bij meer dan 200.000 mannen en 170.000 vrouwen tussen de leeftijd van 50 en 71 jaar.

levensduur koffiedrinken

Nu je de voordelen van koffiedrinken kent, kan je alvast je koffiemachine aanzetten en je volgende kopje inschenken. Geniet ervan!

Previous Post Next Post

You Might Also Like