40 dagen zonder vlees
Gezondheid

Dagen zonder vlees: wat zijn de voordelen?

Na een maand zonder alcohol is het vanaf 1 maart tijd voor een nieuwe vastenperiode. Meer dan 100 000 Belgen kiezen er dan voor om 40 dagen geen of minder vlees te eten. De traditionele vastenperiode zit met Dagen Zonder Vlees in een modern jasje. Onze voedingsgewoontes hebben meer impact op het milieu dan we denken en dus kan je er de komende 40 dagen ook voor kiezen om het anders te doen. Wat zijn de voordelen en hoe kan je het beste je steentje bijdragen aan een schonere planeet? We delen onze beste tips.

Ecologische voetafdruk

We zijn het zodanig gewend om vlees en vis op ons menu te zetten, maar die keuze is echter niet de meest duurzame. Met Dagen Zonder Vlees kan je 40 dagen lang proberen om minder of geen vlees te verorberen en bij te dragen aan onze planeet. België heeft de vijfde grootste ecologische voetafdruk ter wereld en dat is zeker iets om bij stil te staan. Onze vleesindustrie deelt daarbij de grootste klappen uit want 1 kg rundsvlees (voor ongeveer 2 personen) heb je ongeveer 9 kg graan nodig. Jouw ecologische voetafdruk verklein je met ongeveer 11 vierkante meter per dag dat je geen vlees eet.

burger vegetarisch

Vegetarisch = gezond

Geen vlees eten is daarnaast ook nog eens goed voor je eigen lichaam. Want te veel vlees kan zorgen voor overgewicht, diabetes, chronische aandoeningen, te veel cholesterol en hartkwalen. Daarnaast zou vegetarische voeding ook bescherming bieden tegen kanker. Uit het onderzoek van de Loma Linda Universiteit in Californië blijkt dat bij de vegetariërs gemiddeld 8% minder kans was om kanker te krijgen. De kans op maag- en darmkanker was 24% lager bij vegetariërs.

hummus zelf maken

Ga voor origineel

Dagen zonder vlees hoeven zeker niet saai te zijn. Ben jij een fervente vlees- en viseter? Er bestaan talloze heerlijke recepten waarbij je vlees of vis zelfs niet zult missen. Vleesvervangers die je gerechten meer pit geven. Ze bevatten voedingsstoffen die ook in vlees aanwezig zijn. Die zijn naast voedzaam ook heel lekker. Ga voor tofu, peulvruchten, quorn, tempeh, noten, seitan, falafel, hummus, eieren, tahin,… Om het je gemakkelijk te maken kan je bij Ekomenu zelfs een vegetarisch menu bestellen. Je ontvangt ingrediënten voor drie gerechten.

In de supermarkt vind je veel kant-en-klare vleesvervangers om af te wisselen. Maar let op, want die bevatten veel vetten, laat de kant-en-klare exemplaren dus wat vaker links liggen. Op de website van Dagen Zonder Vlees vind je bovendien heel wat vegetarische recepten terug.

falafel zelf maken

Overtuigd?

Ben je ervan overtuigd dat er meer dagen zonder vlees moeten zijn in een jaar? Of wil je toch nog niet volledig op het vegetarische alternatief overstappen? Dan kan je nog steeds een aantal vlees- en visdagen inlassen. Doe dat dan wel op een duurzame manier zoals Marley Spoon het aanpakt. De chef-koks hechten veel waarde aan het milieu en aan het dierenwelzijn. De afkomst van die producten is dus altijd gekend en ze werken enkel met lokale producenten die voldoen aan de hoge kwaliteitseisen. De producten kan je hier online bestellen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like