dure of goedkope zonnebril
Gezondheid

Dure of goedkope zonnebrillen: wat is de beste keuze?

De zomer loopt op zijn einde en de kans zit erin dat je de afgelopen maand(en) geïnvesteerd hebt in een nieuwe zonnebril. Als dat het geval is, dan heb je je waarschijnlijk al meermaals afgevraagd of het de moeite waard is om te kiezen voor een duurder exemplaar. Maar wat is er nu het beste voor je ogen: eentje van een duur merk of een van de goedkope zonnebrillen die je in souvenirwinkels en op markjes kan kopen? Je leest het antwoord hieronder!

Schadelijk

Als we in de zon vertoeven moeten we onze huid beschermen met zonnecrème, maar ook onze ogen kunnen schade oplopen door het ultraviolet licht – meer specifiek door het UVB licht dat ook voor verbranding van onze huid zorgt. Op lange termijn kan er katarakt ontstaan waarbij de lens van het oog vertroebelt, maar zelfs huidkanker op het ooglid en ook verbranding van het hoorn- en bindvlies zijn mogelijk. Als de zon langer schijnt dan 10 minuten en als ze redelijk sterk is, dan draag je dus beter een zonnebril. Dat betekent dat je vanaf half april tot eind september het best eentje bij jou hebt. De niveaus van ultraviolet licht zijn dan namelijk drie keer hoger dan tijdens de winter.

CE-logo

Elke bril moet voorzien zijn van de CE-norm, een Europese norm. Van zodra zo’n teken in een montuur gegraveerd of gedrukt staat, dan blokkeert de zonnebril voor 100% UV-licht voor minstens 1 jaar.

Helderheid

Elke zonnebril wordt opgedeeld in een categorie. Die variëren van 0 tot en met 4. De brillen met gewone optische brillen behoren tot de categorie 0. Vanaf 1 gaat het om een zonnebril. Een exemplaar dat categorie 4 toegewezen krijgt, heeft de donkerste glazen.

Leuk weetje: ook een bril van categorie 0 kan 100% tegen UV-licht beschermen, want zo’n bescherming zie je niet.

goedkope zonnebrillen kopen

Beide glazen getint

Om van een goede zonnebril te spreken is er nog een derde voorwaarde:  de zonnebril moet gelijk getinte glazen hebben.

Houdbaarheidsdatum

Dure én goedkope zonnebrillen hebben daarnaast ook een houdbaarheidsdatum. En daar zit vaak het verschil in prijs. Dure zonnebrillen geven een garantie van UV-bescherming voor een lange periode, terwijl goedkope zonnebrillen maar een garantie van UV-bescherming geven gedurende 1 jaar.

Binnenglas

Het prijsverschil tussen dure en goedkope zonnebrillen zit hem daarnaast ook in het binnenglas (de binnenkant) van de zonnebril. Bij goedkope modellen reflecteren de glazen het UV-licht, bij duurdere zonnebrillen wordt dat licht gefilterd zodat het via reflectie niet in de ogen terechtkomt.

Kinderzonnebrillen

Bij het aanschaffen van een zonnebril voor kinderen, ben je beter extra voorzichtig. Tot 6 jaar zijn kinderogen namelijk niet ontwikkeld om voldoende UV-licht af te schermen en daarom moet je de ogen van jonge kinderen extra beschermen tegen de zon. Ook wie slechte ogen heeft en regelmatig naar de oogarts moet, overweegt beter een duurder model.

Is het dus tijd voor jou om een nieuwe bril aan te schaffen? Beslis dan zelf of je kiest voor een duurder model dat een levenslange UV-bescherming biedt of je gaat voor goedkope zonnebrillen en regelmatig een nieuw exemplaar aanschaft. Maar hou zeker rekening met bovenstaande vereisten!

Previous Post Next Post

You Might Also Like