Een-goede-stadsfiets
Gezondheid

Een goede stadsfiets kiezen

Bij de start van het goede weer, springen we allemaal graag de fiets op. Niet alleen in onze vrije tijd, maar ook tijdens de werkuren is een goede fiets erg handig. Wanneer je zoekt naar een nieuwe stadsfiets, zijn er echter wel enkele aandachtspunten waarmee je moet rekening houden. Op die manier zal je zeker en vast een goede stadsfiets kiezen. Lees hieronder enkele tips.

Algemeen

Algemeen moet je weten dat een stadsfiets een iets zwaarder model is. Vooral omdat het een comfortabele fiets moet zijn waar je toch enkele spullen kan in opbergen. Zo wordt er vaak een bagagedrager voorzien waar fietstassen aangehangen kunnen worden. Er bestaan modellen zowel met als zonder versnellingen, naargelang wat je zelf wenst.

Framemaat berekenen

De framemaat is erg belangrijk bij het kiezen van een goede stadsfiets. Maar hoe weet je welke framemaat het best bij je past? Dat kan heel eenvoudig door je binnenbeenlengte te gaan meten. Dat doe je door met je benen uit elkaar te gaan staan (ongeveer 15 cm) en de afstand te meten tussen de grond en de kruishoogte. Het aantal centimeters dat je hier uit komt vermenigvuldig je met 0,65 en dat is je persoonlijke framemaat.

Zadel

Het zadel is enorm belangrijk voor het comfort tijdens het fietsen. Als dat niet goed zit, dan kan je enorm veel pijn ervaren tijdens het fietsen en vooral achteraf. Een zadel moet voor de bestuurder de juiste breedte hebben. Meestal is een zadel voor vrouwen ook iets breder dan voor mannen omdat de zitbotjes bij vrouwen verder uit elkaar staan. De breedte tussen deze zitbotjes kan je gemakkelijk meten door op een karton te gaan zitten in fietshouding, even wachten en met een stuk krijt over het karton gaan zodat de afdruk zichtbaar wordt. Vervolgens meet je de afstand tussen de twee plaatsen waar er geen krijt aanwezig is omdat die plaats ingedrukt is geweest. Tel bij deze afstand nog eens 20 cm bij en je hebt je zadelmaat. Natuurlijk kan je die ook laten opmeten in uw fietsenwinkel. De keuze van vorm van het zadel hangt af wat soort fietser je bent. Zo moet iemand die nauwelijks beweegt met het bovenlichaam tijdens het trappen een vlak zadel kiezen. Iemand die meer beweegt, neemt best een licht gebogen zadel en iemand die helemaal los gaat, kiest het best een zadel dat helemaal rond is.

Een-goede-stadsfiets.Zadel

Stuur

Een stuur bestaat in enorm veel vormen en maten. Natuurlijk zullen deze bij een stadsfiets al iets beperkter zijn. Je hebt namelijk geen stuur nodig om erg laag te gaan en om zo heel snel te rijden in een wedstrijd. Bij een stadsfiets zit je meestal rechtop, maar dat is natuurlijk afhankelijk van persoon tot persoon. Hiervoor zijn vlindersturen erg gemakkelijk. Deze hebben een kromming naar de fietser toe. Als je jouw fiets gebruikt om iets langere tochten te rijden, dan mag het stuur wat rechter zijn. Hierdoor ga je iets gebogener gaan rijden.

Een-goede-stadsfiets.Stuur

Wielen

Om een volledige fiets te hebben, moet je ook nog beslissen welke wielen je hierop wilt plaatsen. Hier is vrij veel keuze mogelijk maar zoals reeds vermeld is de grootte van het wiel van een stadsfiets meestal 28 inch. De dikte van de banden hangt af van waar je met de fiets zal rijden. Meestal heeft een stadsfiets een smaller type banden en zijn deze sterk opgepompt om over asfalt te kunnen rijden. Zo is er minder wrijving met het wegdek en kan je een hogere snelheid halen.

Een-goede-stadsfiets.Wielen

Wettelijke eisen

Als laatste moet je ook rekening houden met wat er wettelijk gezien verplicht is aan jouw fiets. Wij sommen dat even voor jou op: Een bel, twee goed functionerende remmen, fietslichten tijdens het vallen en aanbreken van de dag, reflectoren (vooraan en achteraan respectievelijk wit en rood), gele reflectoren op de pedalen en reflectoren op de spaken van elk wiel minstens twee gele of oranje.

Heb je nog vragen over het kiezen van een goede stadsfiets? Vraag dan zeker raad aan Van Eyck. Zij helpen iedereen met plezier verder. Zo zal je een goede stadsfiets kiezen zonder al te veel zorgen te maken.

Bron: Plusmagazine Knack

Previous Post Next Post

You Might Also Like