verzorgen kamerplanten tips
Gezondheid

Je kamerplanten verzorgen: 5 tips voor beginners

Hou je van groen in huis, maar heb je niet de allergroenste vingers? Met deze tips kamerplanten verzorgen voor beginners geraak je al een heel eind op weg om eenvoudige planten te verzorgen.

Pas de verzorging aan volgens de periode

Planten hebben een groeiperiode en een rustperiode. De groeiperiode loopt standaard van lente tot herfst, terwijl planten in de winter hun winterslaap houden. In die periode hebben ze – logischerwijze – minder aandacht nodig. Tijdens de groeiperiode kan je je planten ook plantenvoeding geven. Zoek op hoeveel voeding jouw planten precies nodig hebben om optimaal te groeien.

kamerplanten verzorgen verstuiven

Kies de juiste pot

Je kamerplanten verzorgen begint bij de juiste pot. Ofwel kies je een exemplaar met gaten in de bodem en zet je er een schaaltje of bord onder, ofwel leg je hydrokorrels of steentjes in de pot vooraleer je potgrond toevoegt. Goede afwatering is namelijk noodzakelijk voor de meeste planten.

Verpot op het juiste moment

Tijdens de groeiperiode moet je plant bovendien voldoende plaats hebben om te groeien. Ha, het moment van verpotten naar een iets grotere pot is aangebroken! De ene plant moet je jaarlijks verpotten, de andere om de paar jaar. Schrik om het te vergeten? Hou bij op een lijstje of in je agenda wanneer je welke planten het laatst verpot hebt.

verpotten kamerplanten

Geef op regelmatige basis water

Kan je planten te veel water geven? Ja! Te weinig? Natuurlijk. Precies doseren is dan ook de boodschap. Natte voeten hebben de meeste planten niet graag. Om die reden voorzie je dus best een pot met gat of hydrokorrels.

Kijk op het etiket of zoek op hoe vaak je je planten hoeveel water moet geven. De meeste planten houden van regelmatig gieten. Vrees je dat te zullen vergeten? Stel een terugkerende herinnering in op je smartphone, zodat je het gewoon niet kan vergeten. Heb je planten die twee keer per week water nodig hebben? Stel dan gewoon twee herinneringen ‘planten water geven’ in. Als er altijd een gieter binnen handbereik is, wordt de kans dat je hem vergeet te gebruiken ook weer kleiner. Oh ja, je geeft ook best ‘s morgens water aan je planten.

verzorging tropische kamerplanten

Heb je tropische planten in huis? Dan moet je zeker een plantenspuit in huis hebben. Tropische planten houden namelijk niet alleen van warmte, maar ook van hoge luchtvochtigheid. In de zomer kan je dat effect nabootsen met een plantenspuit: verstuif gewoon af en toe wat water op de bladeren.

Een laatste watergerelateerd puntje: met een vochtige doek neem je best af en toe het stof af. Stof verstopt de poriën en daar wordt je plant niet gelukkig van. Heb je een plant met kleine blaadjes met een laagje stof erop? Dan kan je ze even onder de (douche)kraan of in de regen zetten.

verzorgen kamerplanten

Zet ze op de juiste plaats

De volle zon is voor de meeste planten te hard en kan ervoor zorgen dat de blaadjes verbranden, met alle gevolgen van dien. Zoek op hoeveel licht of schaduw jouw plant precies nodig heeft en respecteer dat ook. Wil je ze toch graag op een zuidgerichte vensterbank zetten? Hang dan ook een voile, zodat je je planten tegen de hardste zonnestralen beschermt. Wil je veel planten bij elkaar zetten? Speel met verschillende hoogtes door middel van kastjes en plantenstandaarden om een leuk effect te creëren.

Als je rekening houdt met deze basisprincipes van kamerplanten verzorgen, zijn je vingers in no time wat groener!

Previous Post Next Post

You Might Also Like