Zonneproducten
Gezondheid, Nieuws

Zonneproducten correct gebruiken

De zomermaanden komen eraan en dan wil iedereen zo snel mogelijk een bruin kleurtje hebben. Bruine benen onder een zomerkleedje, dat staat toch een beetje beter. Maar het is heel belangrijk om je huid goed te beschermen tegen de UV-straling. We zetten hier enkele tips op een rijtje zodat je weet hoe je zonneproducten correct gebruiken kan en toch een mooi bruin kan worden.

Hoe werkt het?

Bruin worden is een automatische bescherming dat je huid aanmaakt. Je huid maakt pigment of melanine aan om zich te beschermen tegen UV-straling. Maar deze UV-stralen kunnen ook schadelijk zijn, want ze kunnen huidkanker en huidveroudering veroorzaken. Daarom is het aan te raden om een extra beschermlaag op je huid aan te brengen.

Al gehoord van UVA en UVB? Deze benamingen worden vaak weergegeven op de verpakking van duurdere zonneproducten. Producten die UVA (UV Age) tegenhouden, beschermen je huid tegen huidveroudering en producten waar UVB (UV Burn) blocking op vermeld staat, zullen je beschermen tegen schade en verbranding van de huid. Is dit niet weergegeven op de verpakking? Dan kan je er vanuit gaan dat het enkel UVB blokkeert want UVA veroorzaakt dat bruine kleurtje maar raakt wel de diepere huidlagen van je lichaam.

Zonneproducten.Hoe-werkt-het

Verschillende factors zonneproduct

Logischer wijze zorgt een hogere factor voor een betere bescherming. Welke factor je moet gaan gebruik hangt allereerst af van het type huidtype je hebt, de zonnekracht en de intensiteit van de zon.

Om te weten hoe je zonneproducten correct gebruiken kan, moet je eerst weten welk huidtype je hebt. Er zijn 6 huidtypes:

  • licht huidtype dat snel verbrandt
  • licht huidtype dat minder snel verbrandt
  • licht getinte huid
  • getinte huid
  • Aziatische types
  • negroïde types.

Heb je een licht huidtype dan heb je een zeer lichte huid, rood of lichtblond haar, dus kies je best voor een zonneproduct met factor 30. Heb je een lichte huid met blond haar en grijs-groene of lichtbruine ogen? Breng dan voor factor 20 aan op je huid.

Personen met een licht getinte huid hebben donkerblond tot bruin haar en bruine ogen. Hier is factor 15 voldoende om je te beschermen tegen de UV-straling. Een getinte huid gaat gepaard met donker haar en donkere ogen. Deze personen verbranden minder snel en worden snel bruin en gebruiken dus gewoon een zonneproduct factor 10.

De laatste twee types namelijk Aziatische types en negroïde types kunnen beiden aan de zon worden blootgesteld met een bescherming van factor 5.

Kinderen zijn wel een uitzondering op de regel en gebruiken best altijd factor 50.

Algemeen geeft een zonneproduct met factor 6 tot 10 een lage bescherming, factor 15 tot 25 een gemiddelde bescherming, 30 tot 50 hoge bescherming en meer dan 50 een zeer hoge bescherming.

Wanneer je je best gaat insmeren is afhankelijk van de actuele UV-index. Zo moet je bij een index van 0 t.e.m. 2 geen bescherming hebben. Index 3 t.e.m. 7 is een matige tot hoge index waarbij het aangeraden is om de schaduw op te zoeken tussen 12 en 16 uur, zonnebril en beschermende kledij te dragen en zonnecrème op je huid te smeren. Zonneproducten smeer je best elke 2 à 3 uur om zo van een optimale bescherming te genieten. Bij een zeer hoge tot extreme index (8 t.e.m. 11) is het afgeraden om tussen 12 en 16 uur buitenactiviteiten uit te voeren. Daarnaast geldt dezelfde regel als bij een lagere index namelijk schaduw opzoeken, zonnebril en beschermende kledij en de huid insmeren. Om je een idee te geven: in België kunnen er in de zomer indexen gehaald worden van 8 of 9.

Zonneproducten.Welke-factor

Goedkope vs dure zonneproducten

Heb je je altijd al afgevraagd of goedkope zonneproducten even goed zijn als duurdere zonneproducten? Wel, goedkope producten werken zeker even goed als de duurdere versie. Dit komt omdat er een regelgeving zegt dat factor 20 altijd factor 20 moet zijn. Het enige verschil dat je kan waarnemen is dat de duurdere versie gemakkelijker op je huid te smeren is en minder witte strepen zal achterlaten.

Zonneproducten.Goedkoop-vs-duur

Dus wees slim en ga je zonneproducten correct gebruiken. Zo vermijd je de kans op huidkanker of er vroeger ouder uitzien. En geen zorgen, het bruine kleurtje zal je behouden.

Previous Post Next Post

You Might Also Like