tips bullet journal
Nieuws

Bullet Journal: hoe zal het je leven veranderen?

Hoe krijg je alles wat je moet gedaan krijgen ook effectief gedaan? Hoe bewaar je het overzicht? We hebben het allemaal erg druk tegenwoordig en door het bos van to do’s zien we vaak de bomen niet meer. Soms is het zo overweldigend dat je helemaal niet meer kan volgen. Herken je je hierin? Wel, dan is een Bullet Journal misschien wel iets voor jou!

Wat is een Bullet Journal?

Een Bullet Journal is een soort van agenda, of een planner, of een schriftje met een overzicht van alles wat je moet en wil doen. Je maakt in een bullet journal lijstjes van de dingen die je moet en wil doen – zo kort en bondig mogelijk! (vandaar bullets) – en tekent er een symbool naast. Zodra je die taak uitgevoerd of een afspraak gehad hebt, duid je het aan. Is het niet gedaan? Dan kan je de taak verschuiven of annuleren. Dat doe je allemaal op een consistente manier, zodat het geen boeltje wordt en je alles gemakkelijk kan terugvinden. Het concept werd uitgevonden door de Amerikaanse Ryder Carroll en zijn systeem verspreidde zich al snel over de hele wereld.

bullet journal tips

De beste BuJo-boeken

Het systeem bestaat intussen al enkele jaren en gelukkig werden er al wat boeken over geschreven. En geloof ons, wat extra uitleg over het hoe zal je wel kunnen gebruiken én zal je alleen maar inspireren om nog efficiënter aan bullet journaling te doen.

Dit zijn momenteel de beste Nederlandstalige boeken over het onderwerp:

boekentips Bullet Journal

Hoe werkt het?

Het is moeilijk om het in het kort uit te leggen, maar het komt erop neer dat je je taken opsomt en het overzicht bewaart dankzij een index. Wat wil en moet je allemaal gedaan krijgen deze maand? Deze week? Op een dag? Maak je graag een weekmenu? Hou je graag een lijstje bij van cadeau-ideetjes? Of aan wie je boeken uitleende? Of misschien heb je een bucketlist? Of een lijstje van goede voornemens, zodat je ze zeker niet kan vergeten? Of hou je graag op papier bij of je gaan sporten bent? Doe het allemaal in je persoonlijke Bullet Journal! Het systeem kan ook andere rondslingerende papiertjes vervangen, zoals boodschappenlijstjes, maar ook checklists van projecten, brainstormsessies, plaatsen die je nog wil bezoeken en zo voort. Alles in één schriftje, dat overzichtelijk blijft met de index.

Gemoedsrust dankzij een Bullet Journal

Hoe zal het je leven veranderen?

De BuJo-fans zijn meestal zo’n grote fans van het systeem omdat het hen écht helpt om de dingen gedaan te krijgen én omdat het hen gemoedsrust geeft. Je hebt namelijk altijd een overzicht van wat je wanneer moet doen, maar ook van wat je gedaan hebt. Als je dan bijvoorbeeld ‘s avonds eens terugkijkt op je dag, kan je meestal met voldoening terugkijken op je dag. De kunst bestaat erin om het systeem voor jou te laten werken (en daarvoor hoef je er écht niet veel tijd in te steken) en op regelmatige basis je Journal bekijkt. Dat kan dagelijks, als je hem gebruikt voor dagelijkse taken, maar minder vaak kan natuurlijk ook. Het hangt er maar van af waarvoor je hem gebruikt.

Wat heb je ervoor nodig?

Een schriftje

Het maakt eigenlijk weinig uit wat voor schriftje. Kies een schriftje dat jou handig lijkt qua formaat en dat je mooi vindt. Is het toch minder handig dan je dacht? Dan kies je gewoon een ander schriftje zodra het vorige vol is. De schriftjes van Leuchtturm en Moleskine zijn wellicht de bekendste in de wereld van Bullet Journaling, maar met een simpel schriftje lukt het natuurlijk ook perfect. Met stickers, stempels, washitape en nog veel meer kan je het dan eventueel nog personaliseren.

Wat heb je nodig voor een Bullet Journal?

Balpen of stiftje

Ook hier geldt: kies iets waarmee je graag schrijft. Er zijn geen regels, dus geen stress! Je kan werken met verschillende kleurtjes of verschillende diktes schrijfgerief, jij kiest het volledig zelf. De ene pen ligt al beter in je hand dan de andere. Ook iets waarmee je kan rekening houden: sommige stiftjes zie je door het papier door. Een schriftje met dikker papier of een stiftje dat niet ‘doordrukt’ zijn dan mogelijke oplossingen.

Zin gekregen om je leven wat overzichtelijker te maken? Schaf een schriftje aan en begin aan je eerste Bullet Journal! Veel plezier ermee!

Previous Post Next Post

You Might Also Like