diervriendelijek tuin
Nieuws

Een diervriendelijke tuin voor dierenliefhebbers

Ben je een dierenliefhebber en wil je een tuin die meer de fauna tot bij je brengt? Of heb je een huisdier waarvoor een extra inspanning in je tuin nodig is? Je leest hier hoe je eraan begint en hoe je al met enkele tools en het nodige materiaal van je tuin een diervriendelijke tuin maakt.

Welke dieren maken jou gelukkig?

Een diervriendelijke tuin kan bedoeld zijn voor verschillende soorten dieren. Ben je een vogelliefhebber? Of heb je liever andere wilde dieren die een bezoekje brengen aan je tuin?  Je tuin specifiek opmaken naar een bepaald soort dier is moeilijk, maar verschillende combinaties zijn zeker mogelijk.

Een in elkaar timmeren is iets wat verschillende vogelsoorten in de lente zeker zullen appreciëren. Je maakt kans op nieuwe vogelnestjes waar vogels zoals de merel en meesjes graag hun eitjes in uitbroeden. Nieuw leven in je tuin is sowieso iets om gelukkig van te worden. Wil je in de winter ook verschillende vogels in je tuin? Dan zorgen de klassieke vetbollen en een voederhuisje met extra eten zeker voor succes.

Sommige dieren laten zich minder makkelijk zien. Afhankelijk van de grootte van je tuin kan je wilde dieren zoals de egel, konijn of haas aantrekken. Er is echter geen specifieke manier om zulke dieren aan te trekken. Toch maak je met de volgende tips al wat meer kans:

  • Afhankelijk van je woonplaats kan je nagaan welke wilde dieren je kan aantrekken.
  • Zorg in je tuin voor enkele struiken zodat de dieren een plaats vinden om te schuilen. Zo kan een haag als afsluiting zorgen voor extra beschutting.
  • Voorzie plaatsen in je tuin met wildgroei. Ook hier kunnen de dieren in schuilen en hebben ze een vertrouwelijker gevoel met hun natuurlijke omgeving.
  • Fruitbomen trekken ook meer dieren aan. Zeker wanneer vruchten zoals appels, kersen en peren op de grond liggen zorg je voor een lekkernij waar ze niet aan kunnen weerstaan.

tips voor een diervriendelijke tuin konijn

Een mini-boerderij

Niets zo leuk als enkele weidedieren. Zo zijn schapen uitstekende grasmaaiers. Het zijn wel kuddedieren. Het is dus nodig om minstens een vijftal schapen te houden om ze gelukkig te maken. Wanneer dit niet mogelijk is zijn geitjes altijd een leuk alternatief. Ze nemen minder ruimte in en je hoeft ze niet jaarlijks te scheren. Naast kippen kan je ook ganzen of eenden houden. Van hen zal je niet dagelijks eitjes mogen verwachten maar ze zijn wel een mooie meerwaarde voor je tuin. Een leuk kippenhok staat ook altijd mooi in een tuin. Daarnaast is een kleine vijver voor je eendjes niet alleen voor hen leuk. Ook andere wilde vogels zullen komen genieten van een rustgevend vijvertje. Je kan nog meer uitbreiden met leuke vijvervissen en -planten. Zolang je genoeg ruimte hebt zijn de mogelijkheden eindeloos!

Een tuin als paradijs voor je huisdier

Je tuin inrichten voor je hond, kat of konijn is zo goed als een must. Je investeert best in een stevig hondenhok of een leuke konijnenren. Wanneer je genoeg plaats hebt, kan je een deel van je konijnenren zo plaatsen dat er een deel van het grasperk ook beschikbaar is voor je konijn. Zo kan het mee genieten van je tuin en van het lekkere gras.

Hoe een diervriendelijke tuin er moet uitzien is voor iedereen anders. Met een creatieve ingesteldheid kom je zonder problemen aan een unieke tuin voor alle fauna in je omgeving.

Previous Post Next Post

You Might Also Like