breien trui
Nieuws

Een trui breien: hoe doe je dat?

Breien saai en oubollig? Vergeet het maar. Tegenwoordig is breien het van het. Het ene breiboek na de andere vliegt je om de oren en ook breiwol vind je overal en in alle kleuren. Maar hoe begin je daar nu juist aan? Een trui breien is zeker niet moeilijk, je moet er enkel wat tijd voor vrijmaken. Wij delen graag onze beste breitips met jou!

Wat heb je nodig?

Een trui breien doe je in de eerste plaats met een aantal hulpmiddelen. Kies een breipatroon, een paar breinaalden en de breiwol die je graag wilt gebruiken voor jouw trui.

Breinaalden

Breinaalden kan je online kopen via Veritas. Let bij je aankoop op de verschillende soorten. Je vindt breinaalden met een knop en dat zijn vaak ook de meest gebruikte. Dankzij de knop aan het einde van de naald kunnen de steken er niet afvallen. Er bestaan ook breinaalden zonder knop, maar die worden vooral gebruikt bij rondbreien, zoals bij sokken.

trui breien naalden

Daarnaast is de dikte van de breinaald van belang: die wordt uitgedrukt in millimeter en kan variëren tussen 2 mm en 25 mm. Je kiest de dikte op basis van de dikte van de wol. Welke breinaald je het best gebruikt, staat meestal vermeld op het etiket van de wol. Wil je jouw trui strak of iets losser? Op de wol zullen 2 waardes staan: een voor strakke breisters en eentje voor losse exemplaren.

Voor de mouwen worden vaak breinaalden zonder knop of rondbreinaalden gebruikt. Bij naalden zonder knop gebruik je er minstens 4 en maximaal 5 tegelijk. Bij rondbreinaalden – 2 naaldpunten die verbonden zijn met elkaar door een dunne plastic draad – gebruik je meestal een lengte die iets kleiner is dan wat je wilt breien.

De dikte van breinaalden zonder knop hebben geen maataanduiding. De maat achterhalen van zo’n naald kan je eenvoudig doen via een naaldenmeter.

Naast de naalddikte is de lengte van de naald ook van belang. Gebruik je voor je trui dikke wol? Dan is een langere naald gemakkelijker om mee te werken.

Breigaren

Breiwol vind je tegenwoordig overal op het internet. Bij een trui breien ben je volledig vrij wat de wol betreft. Een breipatroon geeft vaak aan hoeveel gram wol je nodig hebt voor een trui. Bij het kopen van wol, hou je dus rekening met het gewicht van het bolletje, maar ook met de lengte van het garen. Daarvoor moet je het breipatroon checken.

breiwerk

Breipatroon

Online vind je verschillende breipatronen. Kies als beginner voor een makkelijk patroon. Deze boeken zijn ook ideaal voor beginners:

Steken opzetten

Een trui breien start met het opzetten van de steken. Die zet je het best niet te strak op en je begint ook beter met een lange draad. Steken opzetten doe je door het maken van een begin- of opzetlus. Daarvoor check je het best een tutorial of een breiboek (zie hierboven).

Breien

Als de steken op je naald zitten, kan je starten met breien. Dat doe je door alle steken van de ene naald naar de andere breinaald te brengen zodat je breiwerk elke keer langer wordt. Je kan breien met rechte steken, met averechte steken of met een combinatie van beide: de tricotsteek.

Afkanten

Na het breien moet je het werk afkanten om uitrafelen te vermijden. Ook hiervoor kan je het best via een tutorial of een breiboek (zie hierboven) leren hoe het afkanten in zijn werk gaat.

breiwerk blocken

Aan elkaar zetten

Het begin en het einde van de draad zal je sowieso moeten wegwerken of afhechten. Als alle stukken van je trui gebreid zijn, dan kan je ze allemaal in elkaar zetten. Daarvoor heb je een borduurnaald, een naald met een groot oog of een stopnaald nodig. In elkaar zetten gaat via een stiksteek of een matrassteek (grafting). Aan de schoudernaden kies je bij voorkeur voor grafting. De zijnaden zet je in elkaar met een stiksteek, maar dat kan ook met de matrassteek.

Blocken

Om je trui nog mooier te maken kan je die achteraf het best blocken of in bad doen. Zo zien de steken er mooier en gelijkmatiger uit.

Een trui breien vergt dus zeker wat tijd en moeite, maar het resultaat is een unieke en zelfgemaakte trui!

Previous Post Next Post

You Might Also Like