thuis brood maken
besparen

Zelf brood bakken: goedkoper en beter?

Zelf je brood maken: het is ontzettend populair sinds de broodbakmachine haar intrede deed. Is het de investering waard om zelf aan de slag te gaan? Bepalen of het lekkerder is, moet ieder voor zich uitmaken, maar is zelf brood bakken beter en vooral goedkoper? Wij pluizen het hieronder even uit!

1. Prijs

Met brood zelf bakken bespaar je wel wat euro’s uit. Een brood van de warme bakker kost je ongeveer 2,50 euro. Voor de speciale varianten zoals meergranen- of speltbrood tel je al snel iets meer neer. Als je zelf aan de slag gaat, dan zal naast de vaste kosten van water, elektriciteit en de broodbakmachine vooral het meel de prijs bepalen.

zelf brood maken

In verschillende online winkels vind je een all-in broodmix, die kost gemiddeld 6 euro voor 2,5 kg. Omdat je voor 1 brood ongeveer 500 gram nodig hebt, kost je dat ongeveer 1,20 euro per brood. Onder meer bij Farmaline vind je heel wat verschillende broodmixen terug. Je kunt ook zelf je ingrediënten (bloem, gist, water, zout, zaden) kopen want dat is naast gezonder ook goedkoper.

Verder is er ook nog de broodbakmachine die je moet aankopen. Die vind je van verschillende merken (Medion, Panasonic, Domo, Philips, Inventum,…), aan verschillende prijzen (van 65 euro tot 195 euro).

2. Gezondheid

Het brood van de supermarkt of de bakker bevat soms verborgen suikers, broodverbeteraars en E-nummers. Als je brood zelf gaat bakken, dan kun je kiezen wat je toevoegt. Een zelfgebakken brood bevat geen bewaarmiddelen, maar daardoor wordt het wel sneller hard en oud.

brood bakken thuis

3. Tijd

Zelf brood bakken houdt natuurlijk in dat je iets langer moet wachten op het brood. Zelf kneden neemt een tijdje in beslag, maar dankzij een broodbakmachine hoef je er niet meer dan 15 minuten in te steken. Het hele proces duurt toch 3 à 4 uur, en voor je het kunt snijden moet het eerst afkoelen. Op tijd beginnen is dus de boodschap!

Previous Post Next Post

You Might Also Like