geslaagd kerstdiner
Gezondheid

Een geslaagd kerstdiner in 8 stappen

Nog minder dan een maandje en het is alweer kerst! Gaat het kerstdiner dit jaar bij jou thuis door? Dan is het geen overbodige luxe om op tijd al eens na te denken over het kerstmenu. Met onderstaand stappenplan komt het helemaal goed!

1. Nodig je gasten uit

Vooraleer je nog maar aan eten kan beginnen denken, moet je natuurlijk weten hoeveel personen plaats zullen nemen aan de feesttafel. Nodig je gasten op tijd uit, zodat je lang genoeg op voorhand weet hoeveel personen hun voeten onder jouw tafel zullen schuiven.

2. Wie doet wat?

Sta je er alleen voor of worden de taken verdeeld? Overleg met je gasten of je huisgenoten wie de verschillende gangen moet verzorgen. Stel een duidelijke taakverdeling op. Vergeet ook niet afspraken te maken over de aankleding. Het oog wil ook wat, nietwaar?

3. Informeer je over de (di)eetvoorkeuren

Is er iemand lactose-intolerant? Allergisch aan noten? Lust er iemand écht geen champignons? Of misschien eten sommige gasten ook wel vegetarisch? Vraag het na en maak een lijstje om het je gemakkelijk te maken als je recepten gaat zoeken.
boek kerstdiner

4. Verzamel recepten

Haaa nu het leukste! Voor een geslaagd kerstdiner hoef je niet de ingewikkeldste gerechten te serveren. Tenzij je natuurlijk enorm graag kookt en je gasten echt culinair wil verrassen. Geen inspiratie? Blader eens in enkele van je kookboeken en / of ga naar je favoriete kookblog. Of misschien hebben je gasten wel verzoeknummertjes? Als je iets volledig nieuws wil serveren, zoek dan op tijd recepten, zodat je enkele recepten al eens op voorhand kan testen. In het boek Home Sweet Home Xmas van Yvette van Boven vind je een heleboel eenvoudige recepten voor een lekker kerstdiner.

5. Maak boodschappenlijstjes

Bepaalde ingrediënten of producten kan je op voorhand kopen of bestellen, andere ingrediënten moet je vers kopen. Maak dan ook minstens twee verschillende lijstjes: een voor verse producten en een voor niet verse producten. Wil je bijvoorbeeld vlees online bestellen? Doe dat dan ook ruimschoots op voorhand.

6. Koop de nodige keukenbenodigdheden en decoratie

Als je een bepaald gerecht voor het eerst kookt of bakt, heb je misschien nog specifieke keukenartikelen nodig, zoals een spiralizer, gourmetset of een braadpan van Le Creuset – om maar enkele voorbeelden te geven. Zorg dat je ze tijdig bestelt. En heb je wel voldoende borden en glazen en bestek voor je gasten? Met kerst wil je wellicht ook je tafel en de borden decoreren. En natuurlijk ook je interieur! Ga op tijd op zoek naar de perfecte versiering voor tafel en interieur- en tuindecoratie in kerstthema!

tafel voor kerstdiner

7. Maak je aanrecht en koelkast klaar

Als je uitgebreid gaat kokkerellen, is het nog zo aangenaam om dat te doen op een proper, ruim aanrecht. Zorg ervoor dat je het enkele dagen voor de grote kookdag goed opruimt. Verwijder spullen die er niet horen en maak alles goed schoon. Als je koelkast wat rommelig of te vol is, doe je er ook goed aan deze op voorhand eens grondig leeg te maken. Heeft ze een poetsbeurt nodig? Bekijk dan even deze schoonmaaktips voor de koelkast.

8. Maak een kookplanning

Welke gerechten kan je de dag voordien voorbereiden of maken? Welke gerechten moeten er in de oven? Hoelang precies? Maak een gedetailleerd overzicht van alles wat er moet gebeuren en maak een planning. Zo vergeet je niets en kan je zelf ook meer genieten van je kerstdiner en het gezelschap!

Previous Post Next Post

You Might Also Like