tips kerstvakantie
Gezondheid

Kerstvakantie: ideeën voor leuke activiteiten

Haaaa, ‘t is kerstvakantie! Heel fijn voor de kinderen, maar nog leuker is het natuurlijk als je zelf ook een week of zelfs de volle twee weken vakantie hebt. Lekker samen genieten, rusten en leuke uitstapjes doen. Weet je nog niet goed wat te doen in de kerstvakantie? Hieronder vind je een paar ideeën voor een leuke kerstvakantie – voor kind én ouder die graag actief zijn!

Actief in de kerstvakantie? Waarom?

Dagelijkse beweging is erg belangrijk, voor volwassenen en voor kinderen. Fysiek en mentaal voelen we ons eenvoudigweg beter als we voldoende bewegen. Volgens het Vlaams Instituut Gezond Leven hebben kleuters en peuters gemiddeld 3 uur beweging per dag nodig. Van 6 tot 18 jaar hebben ze in principe nood aan minstens 1 uur beweging per dag, waarvan 3 dagen per week beweging van hoge intensiteit (lopen, touwspringen, sporten in een club) en spier- en botversterkende activiteiten zoals bergop fietsen, klimmen en springen.

Welke uitstapjes met kinderen kan je zoal doen om aan die dagelijkse portie beweging te komen, ook tijdens de ‘koude’ schoolvakanties?

wandelen kerstvakantie

Ga wandelen in de stad

In de winter en dan vooral rond de eindejaarsperiode zijn veel steden omgetoverd in een winterwonderland. Hou je zelf enorm van die drukke gezelligheid? Plan dan eens een uitstapje naar een stad met je kind. Je zal samen leuke dingen doen en zien en intussen gaat jullie aantal stappen gestaag omhoog. Samen met je peuter of jonge tiener te voet boodschappen gaan doen (gewoon nog maar naar de supermarkt!) kan ook leuk zijn. En je hebt meteen ook het nuttige aan het aangename gekoppeld!

Op stap naar een pretpark of museum

Heb je geen schrik van de koude? Ga dan eens naar een pretpark in de kerstvakantie, zo nog net voor de meeste terug hun poorten sluiten. Plopsaland De Panne wordt bijvoorbeeld vier weken lang omgetoverd in Winter Plopsaland, vol kerstbomen, duizenden lichtjes, opgewekte kerstelfjes, een gratis ijspiste en kampvuren. Een ware belevenis in wintersfeer! Bovendien kan je momenteel genieten van 10 euro korting voor je Plopsaland-tickets.

ijspiste kerstvakantie

Heb je het zelf snel koud of houdt je kind écht niet van de koude? Dan is een museum een leuk alternatief. Ook daar valt heel wat te zien en geraken ze gemakkelijk aan voldoende beweging. Wat kunst en cultuur opsnuiven kan bijvoorbeeld bij Xpo Center Bruges.

Duik in het zwembad!

Dolle waterpret met mama en/of papa, daar kikkert een waterrat helemaal van op. Na een paar uurtjes in het zwembad heeft je kind heel wat bewogen en heeft het zich wellicht ook enorm geamuseerd. Het is ook de ideale activiteit als het buiten wat te koud is of onaangenaam hard regent.

Previous Post Next Post

You Might Also Like