oefeningen yoga voor gevorderden
Gezondheid

Yoga oefeningen voor gevorderden

Het is tegenwoordig ontzettend populair en het blijkt plezant te zijn ook: yoga is hot dezer dagen. Een recent onderzoek van het Medicine & Science in Sports & Exercise Journal kwam echter met een minder leuke conclusie: yoga zou geen sport zijn. Maar niet getreurd, want hier moeten een aantal kanttekeningen bij gemaakt worden. Het wordt niet aanzien als sport als het jouw enige vorm van work-out is én enkel de Hatha yoga werd onderzocht. De zwaardere vormen van yoga zoals Vinyasa en Bikram bevinden zich dus op een hoger niveau. Maar wat zijn nu eigenlijk de beste yoga oefeningen voor gevorderden? Je leest het hieronder.

Voet-handhouding

Een van de yoga oefeningen is de padahastasana of voet-handhouding. Je start in tadasanahouding waarbij je rechtop met je voeten tegen elkaar staat en je je tenen zo ver mogelijk strekt. De voeten moeten ongeveer 20 cm uit elkaar staan. Adem uit, buig voorover en hou de rug zo recht mogelijk. Plaats vervolgens je handen onder je voeten en breng je hoofd naar je knieën. Het is belangrijk dat je hierbij je benen strekt en je je knieën dus recht houdt. Bij deze houding is het de onderrug die uitgerekt wordt. Houd deze houding ongeveer 30 à 60 seconden in deze houding staan en adem rustig. Nadien kom je terug in tadasanahouding.

hand voet yoga

Weegschaal

Tolasana is de weegschaalhouding en behoort eigenlijk tot de Hatha yoga. De evenwichtshouding is echter een oefening voor gevorderden. Je balanceert hierbij eigenlijk op je handen in lotushouding. Hou bij deze oefening je rug recht en plaats je armen loodrecht naast je heupen met je vingers naar voren. Als je je armen strekt dan komt je lichaam van de grond. Deze yoga oefening moet je ongeveer 1 minuut proberen volhouden. Eindigen doe je door opnieuw naar de lotushouding te gaan, wissel je benen van plaats en doe de oefening opnieuw gedurende 1 minuut.

weegschaal yoga

Gedraaide ploeg

In yoga termen wordt deze oefening ook wel de parsva halasana genoemd. De oefening is ook afkomstig uit de Hatha yoga en zorgt voor de lenigheid van de rug. Die moet echter wel zo recht mogelijk gehouden worden. Starten doe je in lijkhouding (savasana) met gestrekte benen en de armen los naast je lichaam. Je brengt vervolgens je benen gestrekt omhoog tot wanneer ze zich in een hoek van 45 graden bevinden. De bekken buig je mee en je benen breng je verder over je hoofd. Jouw ellebogen hou je op de vloer en met je handen ondersteun je de bekken. Hierna kan je verder buigen tot wanneer je tenen de vloer raken. Nu sta je in halsana. Breng je voeten hierna zo ver mogelijk naar rechts om ze tenslotte evenwijdig te plaatsen met je hoofd. Met een rechte rug, gesloten benen en de borstkas in een hoek van 90 graden sta je nu in parsva halasana. Hou de oefening ongeveer een halve minuut aan. Nadien kan je ze herhalen aan de linkerkant.

gedraaide ploeg yoga

Zittende hoekhouding

Voor de upavistha of de zittende hoekhouding is enige voorbereiding noodzakelijk waardoor de yogahouding niet meteen geschikt is voor beginners. De oefening versoepelt de bekken, maar vereist wel wat tijd en doorzettingsvermogen. Starten doe je in dansasana: zittend op een yogamatje met een gestrekt rug, gestrekte benen en de handen plat op de grond naast je heupen. Spreid hierna je benen en maak een grote hoek. De knieën mogen niet buigen. Adem uit en buig voorover om zo de tenen vast te nemen met de handen. Bij het uitademen moet je zo ver mogelijk naar voren buigen. Probeer 1 minuut vol te houden.

zittende hoekhouding

Zorg er bij deze yoga oefeningen voor gevorderden voor dat je beschikt over het juiste yoga materiaal. Yoga kledij vind je bij Zalando en Bol.com. Zorg ook voor een stevige sportbeha.

Previous Post Next Post

You Might Also Like