bescherming tegen zon
Gezondheid

Zonnebescherming: 3 tips

Wanneer het zonnetje schijnt, is iedereen vrolijk. Met de zomer voor de deur kan je het plots niet meer wegdenken: een plons in de zee, een fietstochtje of een zalige loopwork-out. Of misschien een terrasje doen of gewoon genieten van een zalig boek in de tuin. Redenen genoeg dus om buiten te gaan. De zon: zo mooi, zo warm. Maar vooral niet te onderschatten. Hoe zorg je voor een goede zonnebescherming? Drie tips.

1. Bemin de schaduw

Onze huid heeft een haat-liefdeverhouding met de zon. Ja, je hebt de zon nodig voor je broodnodige vitamine D. Bovendien krijg je er nog een pak andere voordelen bij: je verlaagt je risico op allerhande ziektes zoals diabetes en bepaalde kankers. Je mood krijgt er een flinke boost van. Misschien heeft het iets te maken met dat mooie bruine kleurtje?

Maar zoals bij veel goede dingen het geval is, hangen de gezondheidsvoordelen sterk af van de dosis. Fruit eten is gezond, maar te veel fruit laat je suikerspiegel de lucht in vliegen. Hetzelfde principe geldt voor zonlicht: vang je te veel, dan loop je een groter risico op allerlei huidaandoeningen, rimpels en zelfs huidkanker. En dat kreeftenvelletje ziet er trouwens niet uit. Schaduw is dus cruciaal voor je zonnebescherming.

Echt zonnebaden in de felle zon: je vermijdt het best zo veel mogelijk. Een dermatoloog die zonnebaden aanraadt, moet nog geboren worden. Zoek daarom zo vaak mogelijk de schaduw op. Onder een goede parasol is je risico op schade door de zon een stuk lager.

zonnebescherming

2. Zonnebescherming = goede kledij

Maar ook in de schaduw ben je niet voor de volle 100 procent beschermd. Goede kledij is ook bijzonder belangrijk. Kies vooral voor kledij die je lichaam goed afdekt en dus beschermt tegen de zon. Kledij is echt een absolute must wanneer je buiten gaat. Enneh… het is dé reden voor wat zomershopping.

Vergeet ook je hoofd niet! Niet alleen de aanhangers van de biljartbal-look lopen hoger risico. Een flinke dons op je hoofd biedt niet altijd zonnebescherming. Een hoedje, pet of ander soort hoofddeksel is ideaal om je hoofd en gezicht veilig te stellen. Het helpt trouwens ook om je hoofd koel te houden. En bij je gezicht horen natuurlijk ook je ogen: een zonnebril mag zeker niet ontbreken aan je outfit.

3. Zonnecrème: de nectar van de goden

Zonnebescherming is natuurlijk niet compleet zonder de geschikte zonnecrème. Want geef toe: we zijn geen vampiers. Vaak is het niet altijd mogelijk om de schaduw op te zoeken, laat staan dat je altijd echt honderd procent beschermd zou zijn. Bovendien is het dikwijls te warm om kledij te dragen die je volledig bedekt. Daarom behoort zonnecrème echt wel tot je daily routine.

In Europa is de zonnecrèmeindustrie intussen al serieus gereguleerd. De kans dat je je insmeert met valse beloftes, is dus klein. Toch moet je zorgen dat je dat flesje magie juist gebruikt. Breng elke twee à drie uur een nieuw laagje aan. Dat verse laagje is zeker belangrijk wanneer je veel gezweet hebt, of net gezwommen hebt. Water- of sweatproof bestaat immers niet. De juiste term is resistent: In de praktijk ben je beschermd tot je uit het water komt, daarna spoelt het merendeel van de crème gewoon weg. En dat flesje van vorig jaar? Gooi dat maar in de vuilnisbak: ook zonnecrème heeft een vervaldatum.

Toch is zonnecrème geen ticket voor de wereld van de volledige zonnebescherming. Zorg voor een combinatie van de bovenstaande drie tips en vooral: ken je limieten.

Previous Post Next Post

You Might Also Like