hospitalisatieverzekering kiezen
Nieuws

Hospitalisatieverzekering: nodig of niet?

De kans dat je ooit in een ziekenhuis terechtkomt, is reëel. Jaarlijks worden 1 op 7 Belgen opgenomen. Denk aan een auto-ongeval of een plotse ziekte, of een aandoening waardoor je regelmatig een bezoekje moet brengen aan het ziekenhuis. Je verplichte ziekteverzekering betaalt sowieso een stuk van de kosten terug, maar die terugbetaling blijft beperkt. De kosten die overblijven, kunnen al snel hoog oplopen. Een hospitalisatieverzekering kan hierbij soelaas bieden.

De rekening, alsjeblieft!

Om de kosten te drukken, is een hospitalisatieverzekering zeker geen overbodige luxe. Want bij een ziekenhuisbezoekje komen heel wat kosten kijken:

  • Dringend vervoer met de ambulance of helikopter
  • De behandeling door chirurgen, artsen en ander medisch personeel
  • Het nodige materiaal tijdens ingrepen
  • Verblijfskosten
  • Administratieve kosten tijdens een eventueel nazorgtraject

Tot 2013 konden artsen honorariumsupplementen aanrekenen in om het even welke kamer. Sindsdien kunnen ze dat enkel in eenpersoonskamer doen. Die supplementen maken soms meer dan de helft van je totale ziekenhuisfactuur uit. Bovendien nemen ze jaarlijks toe.

hospitalisatieverzekering nodig

Verschillende formules

Helaas bestaat er niet één hospitalisatieverzekering die alles dekt. Alles hangt af van je aanbieder, en zelfs dan heb je verschillende formules. Vaak zit je gewoon goed bij je eigen mutualiteit (= waar je jouw verplichte ziekteverzekering al hebt). Maar je kunt evengoed bij een privéverzekeraar aankloppen. Dikwijls kun je ook via je werk een verzekering krijgen, dus pols je best even bij je werkgever.

De meeste hospitalisatieverzekeringen bieden ongeveer dezelfde basisdiensten aan. Het verschil zit hem in de extra’s: sommigen bieden daarbovenop bijstand in het buitenland aan. Anderen dekken de administratieve kosten tijdens het hele nazorgtraject. Informeer je dus goed vooraleer je een verzekeraar kiest.

Verschillende premies

Maar voor wat, hoort wat. Voor je hospitalisatieverzekering betaal je een premie. Vaak is het verstandig om zo vroeg mogelijk aan te sluiten, omdat je dan een lagere premie betaalt. Hoe vroeger, hoe beter dus. Bovendien loop je op latere leeftijd een groter risico om geweigerd te worden op basis van de (verplichte) vragenlijst die je vooraf moest invullen.

Let op de wachttijd! Vaak moet je een paar maanden wachten vooraleer je de volledige dekking krijgt. Gelukkig zijn de meeste verzekeraars redelijk, en betalen ze sowieso terug wanneer het gaat om een ongeval of acute ziekte.

Een hospitalisatieverzekering is niet verplicht in ons land, maar is zeker aangeraden. Informeer je dus goed!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like