koel huis
Nieuws

Je huis koel houden tijdens een hittegolf: 8 tips

Je huis koel houden als het dagen aan een stuk superheet is, het is geen sinecure. Met deze tips geraak je al wat dichter bij een koel huis!

1. Maak het donker

De eerste stap is natuurlijk: geef de warmte zo weinig mogelijk de kans om binnen te sluipen. Laat de ramen overdag dicht, doe de gordijnen dicht en laat de rolluiken zakken. Wil je toch nog wat licht binnenlaten? Doe dat dan via de noordelijke ramen. De ramen aan de westkant, die verduister je dan weer best zo goed mogelijk, want via daar zal de meeste warmte binnenkomen.

2. Ventileer zodra de buitentemperatuur gezakt is

‘s Avonds zal de temperatuur meestal wel zakken. Dan moet je ervan profiteren om net wél al die ramen en deuren open te zwieren en de wind door je warme woning te laten waaien. Zet de ventilator en/of plafondventilator aan, zet ook zo veel mogelijk binnendeuren open, zodat de wind echt van beneden naar boven kan waaien – heerlijk! Sta je ‘s morgens vroeg genoeg op, vooraleer de zon ons alweer begint op te warmen? Jup, ramen en deuren open!

nachtventilatie huis koel houden

3. Doe de truc met de ventilator

Welke truc? Die waarbij je de ventilator richt op een vochtige handdoek, een paar ingevroren flessen water … Op die manier verspreid je koud water in de lucht – en dat verschil zal je merken! Extra tip: als je de was net gedaan hebt, zet je droogrekje binnen met de ventilator erbij. Win-win!

4. Plant een boom

Oké, het is geen oplossing die héél direct haar vruchten zal afwerpen, maar toch kan deze tip niet ontbreken. Als het mogelijk is, plant dan een boom in je tuin. Die zorgt voor natuurlijke schaduw en zal gegarandeerd helpen om de strafste zonnestralen te blokkeren.

zonwering doeken huis koel

5. … of gebruik doeken of aluminiumfolie

Voor zonwering of rolluiken moet je al heel diep in de buidel tasten. Een goedkopere maar efficiënte (als je het goed aanpakt!) vervanging zijn schaduwdoeken die je voor ramen op het zuiden of het westen drapeert. Een minder mooie oplossing is aluminiumfolie: bevestig het langs de buitenkant om de zonnestralen en hun warmte te weerkaatsen.

6. De stekker uit

Veel elektrische toestellen geven ook warmte af als ze in gebruik zijn. Heb je ze niet nodig? Zet ze dan volledig uit als je je huis koel houden wil. Je bespaart energie (altijd mooi meegenomen!) én je schakelt alweer meteen enkele bronnen van warmte uit. Strijken? Dat sla je over of doe je – rarara – gewoon eens niet!

7. Investeer in een mobiele airco

Een mobiele airco is niet per se goedkoop, maar het is wel veel betaalbaarder dan een hele installatie. Via een afvoerslang wordt de warme binnenlucht naar buiten afgevoerd. En je kan zo’n airco in huis ook nog gemakkelijk verplaatsen naar de ruimte die je wil!

voetbad huis koel houden

8. Verkoel jezelf

Is de warmte toch echt binnengeslopen en is je huis koel houden niet meer aan de orde? Maak je borst dan maar nat! Nee, maar echt! Je drinkt een hele dag door koel water om jezelf van binnenuit af te koelen, maar ook van buitenaf kan je je temperatuur wat doen zakken. Kan je even blijven zitten? Steek je voeten dan eens in een emmer koud water. Maak er meteen een verwenmomentje van door verfrissende etherische olie van citroen, limoen, pepermunt of pompelmoes toe te voegen. Ook een natgemaakt handdoekje in je nek kan de nodige verkoeling voor je hele lichaam geven. Of dompel je T-shirt gewoon even in het water en doe het dan weer aan. Haaaa, verfrissing!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like